Veterinar la domiciliu
                             

                                                                                 



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Contact:  web: www.veterinarlado
miciliu.freewb.ro            
                   Tel:0726578805/0721906729                                               

Principalele boli infectioase ale pisicii

1. Rabia (Turbarea) – este o boala infectioasă, de natura virotică întâlnită la toate speciile de animale homeoterme inclusiv la om, caracterizată clinic prin grave tulburări nervoase, urmate de paralizie şi moarte. Se previne prin vaccinare.

2. Peritonita infectioasă a felinelor (PIF) -  este o boală infectioasă a felinelor produsă de un coronavirus, caracterizată clinic prin febră, anemie, slăbire, stare generală rea si peritonită.Nu există vaccin pentru aceasta boala.

3. Panleucopenia  felină (parvoviroza felină) este considerată ca fiind una dintre cele mai contagioase boli ale pisicilor fiind caracterizată prin debut brusc, febră, anorexie, depresie, leucopenie, si diaree urmată de deshidratare si moarte, în numeroase cazuri. Boala se previne prin vaccinare.

4. Imunodeficienţa felină (FIV): boală infecto-contagioasă de natură virală întlânită la feline  caracterizată clinic prin trei stadii, unul iniţial acut (febră, limfadenopatie), unul intermediar subclinic de lungă durată si un stadiu final, caracterizat prin prezenţa infecţiilor oportuniste. Nu există tratament specific şi nicio o metodă de prevenire a acestei boli.

5. Leucemia felină (FeLV): - boală infecto-contagioasă  specifică felinelor de natură virală, caracterizată clinic prin tablou polimorf, formă proliferativă (tumorală) şi formă non proliferativă (anemie, leucopenia, tulburări de reproducţie, tulburări oculare, infecţii secundare). Boala se previne prin vaccinare.

6. Rinotraheita felină - este o boală infecto-contagioasă specifică felinelor, cu evolutie obisnuit acută, caracterizată clinic prin febră si tulburări dominant respiratorii, consecutiv afectării căilor respiratorii anterioare, la care se pot asocia conjunctivite si cheratite. Boala se previne prin vaccinare.

7. Caliciviroza felină - este o boală infecto-contagioasă a felinelor, de natură virotică, exprimată clinic prin sindrom respirator, stomatită ulceroasă si, mai rar, enterită si artrită. Boala se previne prin vaccinare.

 

 Schema de vaccinare

   Vaccinurile sunt produse biologice care în urma inoculării în organismul animal determină producerea unei stări de imunitate activă specifică faţă de o anumită boală .

   Vaccinarea se face la pacientii clinic sanatosi, iar pe intreaga perioada de vaccinare se recomanda ca pacientul sa fie izolat complet, fara a lua contact cu alte animale (pot fi vectori pentru agenti infectiosi – chiar daca ei clinic nu manifesta semne de boala).

   Schema de vaccinare este stabilita de catre medicul veterinar in corelatie cu situatia epidemiologica regionala.

 

        a) Schema de vaccinare pentru pisoi :

    - 8 săptămâni:  tetravalent – FeLVRCP (Leucemie + Rinotraheită +Caliciviroza Panleucopenie) .

                                                                                  sau

                             trivalent - RCP (Rinotraheită + Caliciviroză + Panleucopenie )

 

    - 12 săptămâni:  tetravalent + antirabic ( FeLVRCP + R)

                                 sau

                             trivalent + antirabic (RCP + R)

 

             b) Schema pentru pisicile adulte:

     -  Vaccinare anuală de întreţinere tetravalent/trivalent + antirabic.

      - La aduţii care au ieşit din perioada de vaccinare sau nu au fost vaccinaţi se face un tetravalent/trivalent apoi la 4 săptămâni se face rapel la care se adaugă şi antirabicul.

 

 

 

 

 

 

Creare Site Gratis!