Veterinar la domiciliu
                             

                                                                                 



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Contact:  web: www.veterinarlado
miciliu.freewb.ro            
                   Tel:0726578805/0721906729                                               

 

I. Principalele  boli infecţioase întâlnite  la câine

1. Rabia (Turbarea - R) – este o boala infectioasă, de natura virotică întâlnită la toate speciile de animale homeoterme inclusiv la om, caracterizată clinic prin grave tulburări nervoase, urmate de paralizie şi moarte. Se previne prin vaccinare.

2. Boala Carré / Canin Distemper (D)(Jigodia ) - este o boală infectioasă, de natură virotică, specifică carnivorelor, caracterizată clinic prin sindrom de febră, catar al mucoaselor, tulburări oculare, digestive, pulmonare, cutanate si nervoase. Boala se previne prin vaccinare.

3. Parvoviroza canină (P)– este o boala infecţioasă de natură virală întâlnită cu precădere la tineretul canin (1 -12 luni) caracterizată clinic prin gastroenterită hemoragică şi miocardită acuta.Se previne prin vaccinare.

4. Hepatita infectioasă canină (H - Hepatita Rubarth) - este o boală infectioasă întâlnită în principal la câini, dar şi laalte canide, având răspândire mondială,manifestată prin febră usoară, congestiamucoaselor aparente, stare de depresie gravă, icter. Se previne prin vaccinare.

5. Leptospiroza canină (L) – este o boala infectioasă de natura bacteriană întâlnită la câine si alte specii de animale inclusiv la om, caracterizată clinic prin formă icterică şi uremică. Se previne prin vaccinare.

6. Parainfluenţa canină (Pi -Traheobronsita virală ) – este o boală infectioasă a câinilor, cuetiologie polimicrobiană ce afectează căilerespiratorii posterioare.Se previne prin vaccinare. 

 

II. Schema de vaccinare

Vaccinurile sunt produse biologice care în urma inoculării în organismul animal determină producerea unei stări de imunitate activă specifică faţă de o anumită boală .

Vaccinarea se face la pacientii clinic sanatosi, iar pe intreaga perioada de vaccinare se recomanda ca pacientul sa fie izolat complet, fara a lua contact cu alte animale (pot fi vectori pentru agenti infectiosi – chiar daca ei clinic nu manifesta semne de boala).

Schema de vaccinare este stabilita de catre medicul veterinar in corelatie cu situatia epidemiologica regionala.

a.) Schema de vaccinare obligatorie: - se face pentru principalele boli infecţioase

prezentate mai sus, şi începe la vârsta de 6 săptămâni constând în administrarea a 4 vaccinuri la interval de 2 săptămâni respectiv:

6 săptămâni: - monovalent  Parvo C /  bivalent Puppy DP

8 săptămâni: - polivalent DHP L .

10 săptămâni: - monovalent Parvo C / bivalent Puppy DP

12 săptămâni: - polivalent + antirabic – DHPPi  LR .

Notă: Imunitatea se intreţine prin vaccinare anuală (Polivalent + Antirabic – DHPPi LR). La câinii cu vârsta peste un an se face un polivalent + antirabic (DHPPi LR), iar după 4 săptămâni se face rapel la polivalent (DHPPi L).

 

b.) Schema de vaccinare opţională:

Coronaviroza canina (boala virală) - pentru imunizare se fac două inoculări la interval de 2 săptămâni, iar  imunitatea se întreţine prin vaccinare anuală.

Nobivac KC (tusea de canisă) – se face o administrare intranazală, urmând ca imunitatea să se întreţină anual.

Microsporie (boala micotică) – pentru imunizare se fac 2 administrări la interval de 3 săptămâni, urmând ca imunitatea să se întreţină anual.

 

 

 

 

 

Creare Site Gratis!